Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Slik gjør du din Volkswagen ferieklar

Sommeren står for tur og mange benytter årets varmeste dager til bilturer i inn og utland. Her er våre råd til hva du bør sjekke før avreise for å unngå utfordringer som kan koste deg unødvendige penger, lukt og tid.

Klimarens hindrer vond lukt

-I klimaanlegget sitter det et kupéfilter som stopper bakterier, muggsopp og pollen. Om dette ikke skiftes minst annet hvert år kan det plutselig oppstå en sur luft som kan gjøre det ubehagelig for alle i bilen. I tillegg til vond lukt kan det føre til trøtthet, hodepine og influensalignende symptomer. Spesielt for biler som oppholder seg i et fuktig klima som her i Bergen er dette en utfordring, men som det heldigvis kan gjøres noe med, sier Ingar Halland, servicemarkedssjef for Møller Bil Åsane.

En rens av klimaanlegget med bytte av kupéfilter tar cirka én time og koster cirka 2000 kroner. Følger du bilens serviceprogram er skifte av kupéfilter allerede en del av vedlikeholdsplanen.

Stor forskjell på gammelt og nytt kupéfilter

Gode dekk er trygghet

Dekkene er det som forbinder veien med bilen din. Derfor er det viktig med god mønsterdybde, men likevel er det mange som ikke følger med på dekkenes slitasje.

-Jeg har opplevd at fortvilte kunder har kommet inn med dekk helt uten mønster. Mønsterdybden må minst være 1,6 millimeter for personbiler med sommerdekk. Vi anbefaler det dobbelte som minimum og vi er behjelpelig med å måle mønsterdybden om du er usikker. Mønstrets rolle i dekket er å drenere vekk vann foran hjulet og hindre vannplaning. Er dekkene utslitt har vi nye tilpasset din bil på lager og vi bytter mens du venter, sier deleansvarlig Tony Savland.

Tony Savland ber alle sjekke dekktrykk og mønsterdybde før ferien.

Riktig dekktrykk gir bedre komfort

En annen viktig faktor knyttet til dekk er dekktrykk. Dette er viktig med hensyn til slitasje, komfort, forbruk og sikkerhet. Er det for mye eller for lite luft slites dekkene fortere. Dekkene støyer mer og får dårligere grep på vått underlag.

-Dekktrykket bør sjekkes hver måned eller ved store temperaturendringer i været. Mål alltid dekktrykket når dekkene er kalde. Anbefalt dekktrykk fra bilprodusenten står oppført enten i tanklokket, i dørkarmen eller i instruksjonsboken. Legg også merke til at dekktrykket må justeres om bilen er tungt lastet, sier Savland.

Servicesjekk før avreise

Gjennom sommeren kommer det ekstra store påkjenninger på bilen gjennom mye last, høye temperaturer og lange avstander. Mange kjører lengre på en uke enn de gjør på flere måneder.

-Dessverre er det mange bileiere som svikter bilens serviceintervall spesielt når den blir eldre. Ferieturen kan dermed få en brå pause eller i verstefall slutt. Dette kan lett unngås ved å ta en service før sommeren hvor bremser, olje, batteri og en rekke andre kritiske punkter sjekkes av våre spesialister på Volkswagen. En sjekk før avreise er med andre ord en god investering i ferieopplevelsen, sier Halland.

Inge Halland er servicemarkedssjef hos Møller Bil Åsane.

Sjekk ladekabelen

Elbilene på det norske markedet går lengre og lengre. I 2017 økte også rekkevidden på Volkswagen e-Golf betraktelig og mange legger ut på lengre turer. Ingar Halland ber alle sjekke ladekabelen før de reiser.

-Vi ser at flere velger elbilen på ferieturen og ikke alle bruker den medfølgende ladekabelen med stikkontakt like ofte. Spesielt gjelder det de som har fastmontert ladestasjon hjemme. Så mitt råd er å sjekke at ladekabelen virker før avreise. Det er kjedelig å gå tom for strøm langt unna en ladestasjon og i utlandet er det fort langt mellom disse, sier Halland som ber alle om å kjøre pent og trygt i sommer.